Welkomairmax asics barbour mizuno celine michaelkors nike okley newbalance nikefree rayban vans

Vroeggeboorte: Wat en Waarom

Problemen in de couveuse tijd

Zelf doen in de couveuse tijd

Verwachtingen

Medische termen

Nieuws

Links

Artikelen en referenties

Boeken

Contact

Awards & Pers

Apneu
Een periode waarin de ademhaling stopt. Het ademhalingscentrum in de hersenen is bij vroeggeboren baby's meestal niet goed ontwikkeld. Een paar apneus op een dag worden nog wel geaccepteerd; zeker als er sprake is van 'zelfherstel': de baby begint uit zichzelf weer te ademen. Soms is ook wat hulp nodig: kietelen onder de voetjes. Ter stimulatie van het ademhalingscentrum kan coffeine worden toegediend.
 
BMF
Afkorting van breast milk fortifier. BMF wordt aan afgekolvde moedermelk toegevoegd om de voeding beter op de behoefte van een vroeggeboren baby af te stemmen. Het is eiwit- en calorierijk en bevat niet zelden ook kalk, fosfor, vitamine B6 en de sporenelementen zink, magnesium en koper.
 
BPD
Bronchopulmonary Dysplasia (BPD) is de term die gegeven wordt aan prematuren die op vier weken voor de uitgerekende datum (dus 36 weken) of daarna nog steeds zuurstofbehoefte hebben. Zij worden of beademd of ontvangen zuurstof via een neusbril .
 
Bradycardie
Een dalende hartfrequentie. Als een baby aan de monitor ligt wordt bij een brady-alarm altijd ook gekeken of er gelijktijdig een apneu is opgetreden. Als er geen apneu is dan is het meestal een vals alarm.
 
Couveuse
Een couveuse is een medisch apparaat waarin zieke of te vroeg geboren baby੮ een constante omgeving geobserveerd en verpleegd kunnen worden. Couveuses worden gemaakt van transparant kunststof en omgeven de baby volledig. In een couveuse kan de temperatuur worden geregeld, wat voor prematuren nodig is omdat zij nog geen of erg weinig eigen lichaamsvet hebben en daardoor niet in staat zijn om hun eigen temperatuur vast te houden. Maar ook de luchtvochtigheid en luchtsnelheid kunnen worden geregeld wat onder meer van belang is voor de beperking van vochtverlies door de baby. Couveuses beperken verder enigzins de kans op infectie.
Surf naar een foto van een couveuse uit 1953.
 
CPAP
Afkorting van continuous positive airway pressure. Met behulp van een slangetje in de neus-keelholte wordt een verhoogde druk op de longen gebracht. Door de hogere druk worden de longblaasjes open gehouden, terwijl de baby wel zelfstandig ademhaalt.
 
Dysmatuur
Baby's die bij de geboorte te klein en te licht zijn voor de duur van de zwangerschap.
 
HELLP
Een ziektebeeld dat alleen voorkomt in de zwangerschap en dat gepaard gaat met afbraak van rode bloedcellen (Haemolyse), leverfunctiestoornissen (Elevated Liverenzymes), en een verlaagd aantal bloedplaatjes (Low Platelets), leidend tot ernstige bedreiging van vitale functies van moeder en kind; vaak in combinatie met pre-eclampsie.
 
PPROM
Afkorting van preterm premature rupture of outer membrane of anders gezegd het breken van de vliezen voor de 37ste zwangerschapsweek.
In 2 tot 3% van alle zwangerschappen komt PPROM voor en het is dan ook verantwoordelijk voor 30% van alle vroeggeboortes.
Het preterm breken van de vliezen kan veroorzaakt worden door klinische, bakteriologische en/of mechanische factoren. De klinische risicofactoren zijn o.a. roken, cervicovaginitis, vaginale bloedingen, ingrepen ter hoogte van de cervix. De bakteriologische risicofactoren bestaan o.a. uit amnionitis, cervicitis, vaginitis. Een mechanische risicofactor is o.a. de aanwezigheid van laag collageengehalte.
 
Pre-eclampsie
Zwangerschaps hoge bloeddruk gepaard gaand met eiwitverlies in de urine, met als risico onder meer nierschade, leverschade en ernstige neurologische problemen bij de moeder en ernstige groeivertraging, hersenbeschadiging en uiteindelijk doodgeboorte van het kind .

Prematuur
Baby's die te vroeg (voor 37 weken zwangerschap) zijn geboren.

RDS
Afkorting van respiratory distress syndrom. De longen van vroeggeboren baby's kunnen onvoldoende ontwikkeld zijn bij de geboorte. Symptomen zijn overmatig kreunen en bij iedere ademhaling een intrekkende borstkas. Voor een normale ademhaling dient het ademend oppervlak van longblaasjes voldoende gerijpt te zijn. In de longen wordt daarvoor een eiwit, surfactant, gebruikt welke vroeggeboren baby's nogal eens onvoldoende hebben en daarom wordt toegediend.
 
Voortijdige wee뮼/B>
Wee뮡ctiviteit voordat de normale zwangerschapsduur (minimaal 37 weken) verstreken is.
 
 
 
 
 
 
 
Deze website is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld; de auteur aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid. Raadpleeg voor medische aangelegenheden altijd een arts.
[Welkom] [Vroeggeboorte: Wat & Waarom] [Problemen in de couveuse tijd] [Zelf doen in de couveuse tijd] [Verwachtingen] [Medische termen] [Links] [Artikelen en referenties] [Boeken] [Contact] [Awards & Pers]